Róza Tanya
Az örökzöldek mindig zöldek maradnak.

MENÜ

Róza néni díjnyertes tepertős pogácsája

 

Ez a recept titkos, csak vendégeink részére készítjük el.

 

Róza néni tyúkpörköltje

 

A recept hamarosan olvasható lesz itt.

 

Róza néni kocsonyája

 

Hozzvalók 5 főre:

  • 6 kg mindenféle nyers és füstölt sertéshús (köröm, fül, csülök)
  • 3 fej fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint

A húsokat alaposan megtisztítjuk. Ha füstölt húsunk is van, azokat tisztítás után egy éjszakára beáztatjuk.

Feltesszük a húsokat főzni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Megsózzuk, beletesszük a fokhagymát is. Amikor puhára főtt a hús, megkóstoluk, hogy elég sós-e. Szükség esetén sózzuk.

Aki szereti, zöldésgeket - petrezselyemgyökeret, sárgarépát - is tehet bele.

Ha a húsok puhára főttek (ez kb. 5-6 óra), leszedjük a zsírt a levesről. Ezt megtehetjük szedőkanállal is. Aki még alaposabb zsírtalanítást szeretne, papírral is felszívathatja a zsírt a léről.

Ezután a húsokat kiszedjük tányérokra. A nagyobb csontokat kivesszük belőlük. Majd leöntjük lével.

Ezután mindegyik tetejére szórunk egy kis pirospaprikát és borsot.

A tányérokat hűvös helyre tesszük. Így másnap reggelre kész a finom kocsonyánk.

Jó étvágyat hozzá!

 

István vörösboros marhapörköltje bográcsban

 

Baráti találkozók alkalmával szoktam főzni.

Hozzávaók 10 főre:

  • 5 kg marhalábszár
  • 15 dkg sertészsír
  • fél kg vöröshagyma
  • két-három evőkanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • paradicsom és paprika (lehet csípős is)
  • 2-3 dl száraz vörösbor (csak jó minőségű, olyan, amilyet szívesen fogyasztunk)
  • őrölt bors ízlés szerint
  • néhány babérlevél

A feldarabolt vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk.

Ezután beletesszük a nem túl nagy kockákra feldarabolt húst és addig pirítjuk kevergetve, amíg mindegyik kocka kifehéredik. Ekkor rászójuk a piros paprikát és alaposan elkeverjük. Majd ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassú tűzön főzzük, éppen hogy csak pezsegjen. Ha a hús félig megfőtt, bele tesszük a paprikát, paradicsomot és a fűszereket.

Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, időnként kevés vízzel pótoljuk az elfőtt levet. A végén ráöntjük a vörösbort és jól összefőzzük.

Főtt burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Tarhó

 

Kiskunfélegyházán a régi időkben a joghurtot hagyományosan tarhónak hívták.

Házilag úgy készítették, mint ma a joghurtot.

Fel kell forralni a tejet (lehetőleg zsírdús házi tejet), majd kézmelegre lehűteni.

Ezután bele kell alaposan keverni a tarhómagot.

Gyerekkoromban ezt a gyógyszertárakban lehetett kapni.

A tarhómagot helyettesíthetjük kész élőflórás joghurttal.

Egy liter tejre egy doboz joghurtot számítsunk.

A beoltott tejet  langyos helyen tárolva egy nap múlva kész a tarhónk (joghurtunk).

A kész tarhót fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Egészségünkre!

http://rozatanya.hu

Asztali nézet